זיהום אור והשפעותיו

לפני שאנשים החלו להשתכלל ולהאיר את סביבותיהם באמצעים מלאכותיים, מקור התאורה היחיד שהיה זמין הייתה השמש. בלילה, השמיים היו זרועים בכוכבים, תמחים ובעלי חיים, ובכללם האדם, ידעו לכוון את השעון הביולוגי שלהם על פי האור שהשמש הקרינה. דובים ידעו מתי להכנס לשנת חורף כאשר הימים הלכו והתקצרו, צמחים ידעו מתי לפרוח, בעלי חיים ידעו לבד מתי עליהם לישון. גם לבני האדם מנגנונים ביולוגיים המושפעים מכמות האור סביבם. מחזורי השינה והערות, לדוגמה, מושפעים מכמות האור – ככל שכמות האור יורדת, מופרשת כמות גדולה יותר של הורמון בשם מלטונין אשר מעודד שינה. כאשר כמות האור עולה, ישנו חלק בהיפותלמוס שבמח אשר אחראי להורדת כמות המלטונין המופרשת והעלאת חום הגוף והפרשת הורמונים המעודדים ערות דוגמת קורטיזול.

עם ההשתכללות הטכנולוגית של האדם, אחד הזיהומים שהוא יצר בסביבתו הוא זיהום אור – עודף אור אשר מגיע ב"שעות לא טבעיות". זיהום זה יכול להשפיע על איכות השינה של האנשים עצמם וגם על בריאות ומצבם של בעלי החיים והצמחים בסביבת האדם. אחד מתפקידיו של אדריכל תאורה אשר בא לבצע תכנון תאורה נכון המשלב בין תאורה טבעית ומלאכותית הוא לוודא כי זיהום האור הוא מינימאלי. איך עושים את זה? דואגים לא רק שיהיה מספיק אור אלא גם שלא יהיה יותר מדי אור – ושהאור יאיר רק את אותם אזורים בהם הוא נדרש.
 

חוזרים לשורשים – אדריכלות ירוקה

הצורך בשמירה על הטבע הביא למודעות והגברת הדרישה לבנייה ירוקה אשר יודעת לשלב את המשאבים שהטבע מעניק לנו בדרך המיטבית ליצירת סביבה חסכונית ובריאה יותר. לאדריכלות ירוקה יש היבטים רבים – החומרים שבהם עושים שימוש שכוללים חומרים שאינם משחררים רעלים וחומרים ממוחזרים, דרך הבנייה שהיא בטיחותית יותר וגם ניצול משאבים טבעיים כגון רוח, אור וטמפרטורה.

קחו לדוגמה נושא של כיוון הבית. כאשר הבית פונה לכיוון מסוים, כמות האור המגיעה בשעות השונות של היום אל פתחי הבית מושפעת מכך. אור שמקורו בשמש יוצר חום – איך משלבים צורך בהכנסת אור טבעי והפחתת השימוש בתאורה מלאכותית לצד הצורך, שבארץ הוא לעתים מנוגד, לחימום יתר? דרך אחת בה ניתן באמצעות תכנון תאורה מושכל לתכנן את חלונות ופתחי הבית הוא באמצעות שילוב וילונות הצללה בהם ניתן לעשות שימוש.

באדריכלות תאורה ירוקה נותנים דגש לתאורה טבעית – חלונות גדולים ומרווחים, קירות העשויים מחומרים שקופים אשר יודעים להעביר את האור הטבעי ולפזר אותו ברחבי החלל בצורה נוחה. תכנון תאורה טוב לוקח בחשבון לא רק את הצורך באור אלא גם בחושך ודואג ליכולת להחשיך חדרים המיועדים לשינה לדוגמה.
 

שילוב נכון בין תאורה טבעית ומלאכותית

תכנון תאורה אשר יודע לבצע את השילוב הנכון בין תאורה טבעית ומלאכותית יודע לקחת בחשבון ולעשות שימוש בתאורה הטבעית באופן מיטבי. רצוי לבצע תכנון תאורה עוד בשלבי תכנון הבניין עצמו – בדרך זו ניתן לבצע שינויים נדרשים במבנה עצמו על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר.