תכנון תאורה בבית חדש
תכנון תאורה בבית חדש יכול לעזור בכך שהוא ימנע את הצורך בשפצורים ואלתורים בשלבים מאוחרים יותר. אם מתכננים, לדוגמה, גופי תאורה מוסתרים אחרי אמורים להאיר חלל פנימי בתאורה רכה אחידה, נהוג לעתים לעשות שימוש בתקרות מונמכות ותוספות גבס אשר מסתירות את גופי התאורה עצמם. לעתים קרובות, כאשר אלו מוספים בשלבים מאוחרים, הדבר ניכר ומתקבלת תחושה של טלאים. תכנון תאורה מוקדם ישלב את בניית החוצצים הנדרשים כבר בשלב הבנייה עצמה והתוצאה אשר תתקבל תהיה אחידה ובעלת תחשה טבעית יותר.
נוסף על חוצצים, חשוב לקחת בחשבון את נושא התשתיות הנדרשות. כיום נהוג להשתמש בגופי תאורה רבים מסוגים שונים. חלקם נדרש ברמה הפונקציונלית, חלק אחר מיועד על מנת להדגיש אזורי עניין ומיקוד תשומת הלב. גם אם ניתן להשאיר את בחירת השנדליר בסלון לשלבים האחרונים – כדאי בהחלט להחליט מראש היכן למקום את גוף התאורה כך שייתן את התוצאה הטובה ביותר האפשרית מבחינת השטח שיואר, לדוגמה.
נושא נוסף אותו כדאי לקחת בחשבון בנושא תכנון תאורה בבתים חדשים הוא בניית תשתיות חשמל במחשבה על בית חכם. האם כדאי להעביר תשתיות תקשורת או להסתמך על פרוטוקולים חדשים אשר עושים שימוש ברשתות אלחוטיות? היכן למקם את נקודות התאורה כך שיוכלו לתקשר זו עם זו ועם החיישנים. אילו סוגי חיישנים מתוכננים והיכן יש למקם אותם? בנושא זה, כדאי גם לקחת בחשבון את מיקומם של המפסקים. האם למקם מפסקים בשני צדדיו של מסדרון ארוך ואיך הם יתקשרו אחד עם השני, או מיקום מפסק השולט על פס לד מעל שטח עבודה עמוס במטבח. מיקום נכון של מפסקים יכול להפוך את החיים להרבה יותר או הרבה פחות נוחים, וכדאי מאד לתכנן נושאים אלו כבר בשלב תכנון תאורה בשלבי התכנון המוקדמים של בית חדש.
התאמת התאורה לחדר
לכל חדר בבית יש דרישות תאורה עצמאיות ושונות מיתר החדרים בבית. תכנון תאורה נכון לוקח בחשבון את הדרישות השונות עוצמת התאורה בחדרי עבודה ובמטבחים, לדוגמה, חייבת להיות גבוהה על מנת לאפשר עבודה נוחה ובטוחה. בסלון, לעומת זאת, תאורה בעוצמה נמוכה יותר ובגוונים חמים יכולה להשרות אווירה הרבה יותר נעימה.
קיימים כללי אצבע אשר ניתן להיעזר בהם על מנת לקבוע מה היא עוצמת התאורה המתאימה לכל אחד מחדרי הבית. אדריכל תאורה לוקח בחשבון לא רק את כללי האצבע אלא גם את השימוש האינדיווידואלי של הדיירים העתידיים. לדוגמה, אדם שעובד מהבית אך אין לו חדר עבודה ייעודי והוא מתכנן להקדיש פינה בסלון להצבת שולחן עבודה, מחשב או כן ציור – תכנון תאורה טוב יאפשר לו לקבל את התאורה הנדרשת לו לשם ביצוע מיטבי של עבודתו בפינה זו, בנפרד מתאורה שונה אשר תאיר את הסלון בזמנים בהם הוא משתמש, לדוגמה, לאירוח אורחים.
בחירת גופי תאורה
בחירת גופי תאורה היא פונקציה של צורך מחד ושל חוש אמנותי מאידך. גוף תאורה מרכזי בסלון יכול לשמש כמוקד עניין בזכות עצמו ואלמנט עיצובי אשר משרה אווירה מסוימת על הסלון כולו. תכנון תאורה לוקח בחשבון לא רק את הדרישות הפונקציונאליות אלא גם את הדרישות העיצוביות ויודע להשרות את האווירה הנכונה בכל אחד מהחדרים הן בזכות בחירת הגופים המתאימים ליצירת האווירה וכן בזכות מיקום אותם גופים בדרך שבה יאירו את החלל ויצרו אפקטים של אור והצללות במקומות הנכונים.